top of page

Write With Michael Group

Public·76 members

Gandirea Laterala Edward De Bono Pdf Download


Gandirea laterala de Edward de Bono: Ce este si cum o poti invata
Gandirea laterala este un mod de a rezolva probleme folosind o abordare indirecta si creativa, care nu se bazeaza pe logica obisnuita. Termenul a fost introdus pentru prima data in 1967 de psihologul maltez Edward de Bono, in cartea sa The Use of Lateral Thinking. De atunci, gandirea laterala a devenit un concept popular in domeniul creativitatii si al inovatiei, fiind aplicata in diverse domenii, cum ar fi afaceri, educatie, arta, stiinta si chiar umor.


Download File: https://1nieniylioa.blogspot.com/?ct=2w3dOd


Dar ce inseamna sa gandesti lateral? Si cum poti sa-ti dezvolti aceasta abilitate? In acest articol, vom raspunde la aceste intrebari si vom prezenta cateva tehnici si exemple de gandire laterala propuse de Edward de Bono.


Ce inseamna sa gandesti lateral?
Pentru a intelege ce este gandirea laterala, trebuie sa o comparam cu gandirea verticala, care este modul conventional de a gandi. Gandirea verticala este bazata pe rationament logic, deductiv si analitic. Ea urmareste sa ajunga la un raspuns corect sau la o solutie optima, folosind pasi consecventi si reguli clare. Gandirea verticala este utila cand avem o problema bine definita si un set limitat de informatii si optiuni.


Gandirea laterala, in schimb, este bazata pe rationament divergent, inductiv si sintetic. Ea urmareste sa genereze idei noi sau alternative, folosind tehnici creative si provocatoare. Gandirea laterala este utila cand avem o problema complexa sau ambigua si un set larg de informatii si optiuni.


De Bono foloseste metafora unei gropi pentru a ilustra diferenta dintre cele doua tipuri de gandire. Gandirea verticala inseamna sa sapi mai adanc in aceeasi groapa, pentru a gasi ceva valoros. Gandirea laterala inseamna sa sapi mai multe gropi mici in locuri diferite, pentru a explora mai multe posibilitati.


Cum poti sa inveti sa gandesti lateral?
De Bono sustine ca gandirea laterala nu este un talent innascut, ci o abilitate care poate fi invatata, exersata si utilizata in diverse scopuri. El propune patru tipuri de instrumente de gandire laterala: • Instrumente de generare a ideilor, care au rolul de a sparge tiparele mentale obisnuite si de a stimula creativitatea. • Instrumente de focalizare, care au rolul de a largi aria de cautare a ideilor noi. • Instrumente de recoltare, care au rolul de a asigura ca se obtine mai multa valoare din ideile generate. • Instrumente de tratare, care au rolul de a promova luarea in considerare a constrangerilor, resurselor si suportului din lumea reala.
Iata cateva exemple de instrumente de gandire laterala propuse de De Bono:


Intrarea aleatorie
Aceasta tehnica presupune sa alegi un obiect la intamplare sau un substantiv dintr-un dictionar si sa-l asociezi cu problema pe care o ai. De Bono exemplifica acest lucru prin cuvantul "nas", ales la intamplare si aplicat la o fotocopiatorie dintr-un birou. Acest lucru duce la ideea ca fotocopiatorul ar putea produce un miros de lavanda cand este pe terminate hartia.


Provocarea
Aceasta tehnica presupune sa folosesti o afirmatie care stim ca este gresita sau imposibila, dar care are rolul de a crea idei noi. De Bono da exemplul unei probleme de poluare a raului si a provocarii "fabrica este in aval de ea insasi", care ar obliga fabrica sa-si ia apa dintr-un punct situat in aval de evacuarea ei. Aceasta idee a devenit mai tarziu lege in unele tari.


Inversarea
Aceasta tehnica presupune sa inversezi o situatie sau o ipoteza si sa vezi ce rezulta. De Bono da exemplul unei probleme de trafic si a inversarii "soferii sunt platiti pentru a conduce". Acest lucru duce la ideea ca soferii ar putea fi taxati in functie de distanta parcursa, ceea ce ar reduce numarul de masini pe strazi.


Unde poti gasi cartea lui Edward de Bono despre gandirea laterala?
Daca vrei sa afli mai multe despre gandirea laterala si cum o poti aplica in viata ta, iti recomandam sa citesti cartea lui Edward de Bono, Gândirea laterală, publicata in limba romana de Editura Curtea Veche. Cartea este disponibila in format tiparit sau electronic, pe site-ul editurii sau pe platforma Google Play Books. Poti accesa link-urile urmatoare pentru a descoperi mai multe detalii si pentru a comanda cartea: • [Gândirea laterală - Editura Curtea Veche] • [Gândirea laterală - Google Play Books]
Speram ca acest articol ti-a starnit interesul pentru gandirea laterala si pentru opera lui Edward de Bono. Te invitam sa ne spui parerea ta despre acest subiect si sa ne impartasesti propriile tale exemple de gandire laterala.


 • About

  Welcome to the group! You can connect with other members, ge...

  bottom of page